miércoles, 25 de octubre de 2017

"Poesía para llevar-6cat", un poema en catalán

Pues sí, en catalán. Porque el catalán también es una de las lenguas de Aragón. Porque las lenguas no son propiedad de nadie y son propiedad de todos. De todos los que quieren hablarlas. Las lenguas no entienden de fronteras políticas. Rebasan las rayas.

Los alumnos del Baix Cinca nos traen un poema en catalán de Montserrat Costas. Aquí lo tenéis.

BINOMI
Montserrat Costas (Capellades, 1976-)

                          a Yoko Ono, amb gratitud

    Fes a miques un minut.
Llença'l a terra.
Escombra'n els trossos.
Enganxa'ls amb cola.
Hi ha maneres precioses
de guanyar temps,
però ocupen massa espai.

       L'amplitud dels angles (2003)

BINOMIO
   Desmenuza un minuto. / Tíralo al suelo. / Barre los trozos. /  Pégalos con cola. / Hay maneras preciosas / de ganar tiempo, / pero ocupan demasiado espacio.
La amplitud de los ángulos (2003) (Traducción libre)

      Montse Costas (Capellades, 1976) és poeta, treballa d'editora i viu a Barcelona. La seva obra es caracteritza per l'estil concís i sobri, el to d’humor i ironia i la predilecció pels temes contemporanis. Ha publicat els llibres La murga (2013), L'amplitud dels angles (2003), Híbrid (1999, amb Jordi Condal) i Poesia egocèntrica (1997). Apareixen poemes seus en diverses antologies de poesia contemporània catalana, i part de la seva obra ha estat traduïda al japonès, al noruec i al castellà. 

      M'inspira positivisme per aprofitar el temps, a la vegada que malenconia perquè els moments no es poden recuperar. Els últims versos del poema em transmeten que quan vols guanyar temps simplement malgastes la resta del temps per no viure-ho. (Carmen Casanova

     Els últims versos fan referencia a tot el que s'ha dit anteriorment, assenyalant que la millor manera d'aconseguir temps és no parar-se a pensar en com fer-ho. (Tomeu Orús i Carlos Vera)

     Aquest poema ens fa reflexionar sobre la fugacitat de la vida, de com s'ha d'aprofitar cada momento com si fos l'últim. (Marc Chiné i Víctor Pastor)

     Aquest poema ens diu que hem d'escollir el que volem fer de manera intel•ligent per tal de no malgastar el temps. (Alberto Menén i Alejandro Jordán)

     El que ens vol dir aquest poema és que s'ha de tindre més en compte el moment que vivim en lloc de recordar el passat i pensar tant en el futur. (Imanol Fullola i Álex Niessen

     Alumnat de 4º C ESO de l'IES Bajo Cinca

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Envía tus comentarios